Je tady nová verze Microsoft Dynamics 365 Business Central

/

Společnost Microsoft v říjnu představila novinky v oblasti ekonomického podnikového systému (ERP) v cloudu Dynamics 365 Business Central 2022 Wave 2 (dále jen BC21). Shrnuli jsme pro vás to nejzajímavější z jednotlivých oblastí. Stručně ve videu, podrobněji v textu níže.

 

 

Uživatelské rozhraní

  • Pohodlnější přepínání mezi společnostmi

Nově můžete přepínat mezi společnostmi v rámci prostředí různých verzí (např. BC 20 a BC 21). Jinou společnost lze taky otevřít na nové záložce.

Pohodlnější přepínání mezi společnostmi

  • Vyhledávání v datech společnosti

V systému Business Central nově vyhledáte data napříč tabulkami. Tabulky vstupující do vyhledávání se nastavují na úrovni konkrétní role. Plně dostupná bude tato možnost v termínu od 03/2023.

Vyhledávání v datech společnosti napříč tabulkami

  • Náhled záznamu při sdílení v Teams

Při sdílení odkazu z prostředí Business Central přes Microsoft Teams se nově zobrazí i náhled daného obsahu.

Náhled sdílení záznamu Business Central přes Microsoft Teams

  • Jednoduché obnovení odstraněného prostředí

Pokud chcete zpět prostředí, které bylo z vašeho Business Central odstraněno, jde to. Nově můžete prostředí obnovit během 7 dní, a to jak testovací, u kterého skončilo zkušební období, tak i náhodně odstraněné. Správci mohou taková prostředí obnovit bez pomoci týmu společnosti Microsoft.

Finance

  • Kontrola salda ve finančním deníku dle pole Oprava

Tuto novinku využijete v případech, kdy opravným účtováním nechcete navyšovat obrat účtu. Ve finančním deníku byla dosud standardně automatická kontrola tak, aby pole Oprava na všech řádcích dokladu byla stejná. Nově můžete na listu financí zaškrtnout pole „Povolit hybridní dokument“. Tím umožníte zaúčtování smíšeného dokladu. Tedy, hodnotu pole Oprava dáváte „Ne“ u normálních řádků a „Ano“ u řádků opravných v rámci jednoho čísla dokladu ve finančním deníku.

Nákup a prodej

  • Úprava práce s poplatkem za zboží

Poplatek za zboží i částečně? Nově to lze. Například, pokud je poplatek přiřazen ke dvěma řádkům, ale z nějakého důvodu je potřeba nejdříve dodat a vyfakturovat pouze jeden z nich. Toto poskytuje větší flexibilitu v tom, jak a kdy účtovat náklady během procesu prodeje nebo nákupu. Na řádcích prodejních a nákupních objednávek bylo přidáno pole Množství ke zpracování. Více informací na stránkách společnosti Microsoft zde.

Banky

  • Vylepšení odsouhlasení banky

I tento proces byl v nové verzi Business Central vylepšen. Více informací na stránkách společnosti Microsoft zde.

Zásoby

  • Povinné zadávání kódu varianty

Pokud potřebujete, můžete nově v Nastavení zapnout kontrolu použití varianty zboží.

Nastavení zásob v Business Central

Projekty

  • Sledování položek v modulu projektů

V rámci řádků plánování projektů lze nyní pracovat se sledováním zboží.

Sledování položek v modulu projektů

Microsoft Power Platform

  • Notifikace o změnách v Dataverse pomocí Power Automate

S Power Automate nyní upozorníte systém Business Central na změny dat v prostředí Dataverze nebo D365 Sales. K tomu slouží API dataverseEntityChanges, které se nachází v microsoft/dataverse/v1.0.

Co je ještě nového?

  • Přejmenování účetních schémat

Účetní schémata byla přejmenována na „Finanční výkazy“. Jejich funkčnost zůstává stejná.

  •  Aktualizace panelu akcí

Byla změněna logika organizace panelu akcí na všech stránkách Business Central. Více informací na stránkách společnosti Microsoft zde.

  • Obousměrná synchronizace prodejních objednávek mezi Business Central a Sales

Do Business Central byla přidána možnost obousměrné synchronizace změn s D365 Sales. Synchronizaci je nutné povolit v Nastavení připojení k Microsoft Dynamics 365.

  • Vylepšení práce se sadami oprávnění

Nově lze z předdefinované sady oprávnění vyloučit jednotlivé objekty přepínáním mezi hodnotami Včetně a Bez v poli Typ. Tímto je zaručeno, že k objektu není přístup, pokud tento objekt není zahrnut v jiné sadě oprávnění. Více informací na stránkách společnosti Microsoft zde.

Kompletní seznam novinek si můžete prohlédnout na stránkách společnosti Microsoft zde.

Kategorie

Reference

Poptávka