Jak na to: sdílení dat s ostatními

/ OneDrive

Pomocí OneDrivu můžete s dalšími lidmi sdílet nejen fotky, dokumenty Microsoft Office a jiné soubory, ale i celé složky. Soubory a složky, které si na OneDrivu uložíte, jsou soukromé do té dobynež se rozhodnete, že je budete sdílet. Vždy ale máte přehled, s kým dokument sdílíte, a sdílení můžete také kdykoli ukončit. 

A jak na sdílení? 

Je to jednoduché. Využijete pro to webové rozhraní, kde soubor či složku vyhledáte a označíteV horním menu zvolíte volbu Sdílet. Na výběr máte možnost odeslat odkaz na sdílený soubor či složku konkrétním příjemcům nebo kopírovat odkaz a ten následně vložit do emailové zprávy více příjemcům či do dokumentu nebo webové prezentace. 

Nastavení práv ke sdílení

Můžete zpřístupnit soubory všem, kteří odkaz obdrží či jim ho někdo přepošle. Nebo naopak soubory zpřístupníte jen kolegům v  rámci firmy nebo konkrétním osobám. Ovlivnit také můžete, zda si soubory můžou ostatní jen prohlížet nebo stáhnout či je mohou i změnit. Také lze nastavit, že je nutné zadat heslo, aby se k  souboru konkrétní osoba dostala. 

Abyste si nemuseli hlídat, jaké soubory a kdy jsou dostupné pro ostatní na vašem #OneDrive, můžete při sdílení nastavit i dobu, po kterou bude soubor sdílen. 

Sdílení není jen jednosměrnou záležitostí. Soubory si můžete od ostatních i vyžádat pomocí funkce žádost o soubor. Ostatní můžou nahrávat soubory pomocí odkazu, který jim pošlete. A jak to udělat? Ukážeme si ve videu níže: 

 

Službu #OneDrive využijete také při vzájemné spolupráci nad určitým dokumentem. Když v dokumentu, prezentaci nebo tabulce přidáte komentář a použijete znak @ s něčím jménem, osoba, kterou zmíníte, obdrží email s odkazem na váš komentář. Po kliknutí na odkaz se daný člověk automaticky přesune na dokument a místo, kde jste jej zmínili. 

Ve videu níže si ukážeme, jak takové komentáře v  praxi fungují: 

Pokud chcete vědět, jak nejen tuto, ale i další funkčnosti kolem #OneDrive běžně využívat v každodenní praxi, podívejte se na páteční podcast na kmits.cz/365yt. 

Nebo se zaregistrujte k odběru článků zde a další tipy vám budou chodit do vaší e-mailové schránky (samozřejmě jde odběr opět i jednoduše zrušit).

 

Tým Konica Minolta IT Solutions Czech

kmits.cz/li

Kategorie

Reference

Poptávka