Chytré telefony aneb nepomáhejte hackerům k datům

/

Máme pro vás další tipy, jak se bránit hackerům. Autorem dnešního článku je Michal Princ (Consultant Business Developement Konica Minolta IT Solutions Czech). Tentokrát píše o kybernetické zranitelnosti přes Smart Phone i o tom, co můžete udělat pro svou ochranu.  

Závidím těm, kteří ještě dnes používají tlačítkové telefony bez internetu. Proč? Nemusí skoro vůbec řešit bezpečnost.  

Často jsem se setkal s prohlášeními: „Já v tom telefonu vlastně ani nic nemám.“ „Nic důležitého na telefonu nedělám.“ „Mám iPhone, ty jsou bezpečné.“ … Chyba! 

Každé zařízení je ve svém výchozím nastavení nechráněno nebo chráněno jen velmi málo.

Pokud patříte k běžným uživatelům chytrého telefonu, vyplatí se vám zajímat se alespoň trochu o jeho ochranu a zabezpečení. A je jedno, jestli je z rodiny Android, Windows nebo Apple. 

Bez antiviru jsou telefony zranitelné podobně jako vy, když přijdete do metra a přinesete si z něj rýmu nebo chřipku. S telefony je to stejné. Například u Androidu do verze 11 stačí navštívit web, aby se do něj dostal malware. U vyšších verzí je třeba jen malá interakce. A podobné je to i u telefonů a tabletů značky Apple. 

Dnes je velmi jednoduché narazit na podvodný software, nebo webové stránky. Zkuste zapřemýšlet, kde všude se svým telefonem přihlašujete. Jaké používáte aplikace, k nimž zadáváte hesla a přihlašovací údaje a na jaké wifi se přitom připojujete. Váš telefon se snadno stane pro hackera jen dalším přestupním místem, jímž se může dostat do vaší sítě a na další zařízení. Tam taky nic nemáte? 

Dalším takovým rizikovým zjednodušením mohou být QR kódy. Skenujete je? Platíte přes ně? Víte, co je obsahem samotného QR, než jej otevřete? 

Otázkou je, jak se bránit? Základní způsob je mít kvalitní antivirus s XDR (eXtended Detection and Response) funkcemi. Nedoporučuji ovšem ty, které jsou zdarma. A dokonce ani ty, které se vám začnou automaticky nabízet. Zkuste varianty prověřených cloudových antivirů. Těmi jsou Sophos, Eset nebo Microsoft Defender. Zaručuji vám, že s nimi je vaše obrana lehčí. 

 

Další užitečné informace o kybernetické bezpečnosti sledujte na našem blogu. Nebo se podívejte na naši sérii online workshopů Microsoft Security jako zásadní know-how pro zabezpečení vaší firmy. Registrace je do minuty, je zdarma a uvidíte v akci ty nejdůležitější technologie pro zabezpečení firem a organizací. 

A pokud potřebujete s čímkoliv v této oblasti pomoci, neváhejte nás kontaktovat.

Kategorie

Reference

Poptávka