Děti v kybernetickém ohrožení. Jak je ochránit?

/ BezpečnostSecurity

Autor: Michal Princ (Consultant Business Developement Konica Minolta IT Solutions Czech)

V poslední době se intenzivně zabývám nastavením kybernetického zabezpečení na základních a středních školách. Je to jiný svět, než jaký známe z pohledu firemní bezpečnosti. Tady chráníme děti. A já se čím dál více setkávám s příběhy hacknutých telefonů a vymáhání výkupného nebo citlivých fotografií.

Něco, co jako rodič, nikdy nechcete zažít. Kybernetickou šikanu svého dítěte.

Jaké je mít Smartphone v dětském věku

Dovedete si to představit? Sami jsme to nezažili, nemáme osobní zkušenosti. Dnešní děti jsou vystaveny velkým rizikům, a my to bohužel často nedokážeme dostatečně vnímat.

Zatímco my jsme zažívali zábavu a dobrodružství „offline“ na hřišti, v lese a na dětských táborech, jejich svět je z velké části v online prostředí. Na mobilu si hrají, hledají informace, sledují videa a komunikují, často ani neví s kým.

Děti a pravidla? To není snadné

Kdo má děti nebo s nimi pracuje, tak se jen pousměje. Víte, dělat bezpečnost IT ve firmách u dospělých lidí je o tom, jak vše správně nastavit a dodržovat pravidla. Ale u dětí?

Děti jsou často rády, že si pamatují jednoduché heslo. Navíc si nedávají pozor, komu ho vyzrazují nebo kdo je u zadávání hesla pozoruje. V online světě sdělují vše, co se u nich děje. Například, kdy jedou s rodinou na dovolenou. Informace, že jejich domov v té době nikdo nehlídá. Kam chodí do kroužků, kdy jim končí škola, jaké mají kamarády, kde a v jaké profesi pracují jejich rodiče a určitě vás napadne mnoho dalšího… Je toho hodně, co od nich mohou kybernetičtí zločinci zjistit.

Když se vyděračům a hackerům často neubrání ani dospělí, jak pak mohou děti? Nemluvím jen o hmotných škodách, ale o těch mnohem horších – o psychickém dopadu.

Útoků je stále více, jsou stále sofistikovanější. Pořád řešíme kyberšikanu, nevhodný obsah, podvody, infiltraci do zařízení, sociální inženýrství a podobně.

Jak tedy ochránit děti v kyberprostoru

Částečné řešení je mít kontrolu nad telefonem svého dítěte. Existuje na to mnoho softwarů. Ale to hlavní pak je naučit děti s telefonem zodpovědně a bezpečně zacházet. Jak na to?

To by vydalo na další článek nebo celou přednášku. Ale tady je pár rychlých tipů:

  1. Mluvte s dětmi, vysvětlete jim, jaká jsou rizika a co vše je může potkat, když nebudou opatrní. Diskutujte i o kyberšikaně.
  2. Nastavte s nimi pravidla a hranice používání tak, aby tomu rozuměly.
  3. Rodičovská kontrola je důležitá, používejte na mobilních telefonech omezení, která je mohou například chránit před nevhodným obsahem.
  4. Učte děti soukromí, o důležitosti ochrany osobních údajů a nebezpečí sdílení citlivých informací online.
  5. Podporujte digitální detox. Ukažte dětem výhody a důležitost času stráveného mimo obrazovky. Povzbuzujte je k aktivitám bez technologií.
  6. Sami jděte příkladem. Děti se učí pozorováním. Sami odkládejte telefon a vypínejte počítače, když to jde. Nechte si společný čas bez technologií. Věnujte jim svou plnou pozornost, když vám něco sdělují.

Mým cílem je pomáhat všem používat technologie bezpečně. A u dětí je to rozhodně významný úkol.

Věřím, že kombinací správných IT řešení, osvěty a aktivního zapojení všech stran můžeme i ve školách vytvořit bezpečnější prostředí, kde se naše děti budou učit a rozvíjet bez obav z kybernetických hrozeb.

S kolegy z Konica Minolta IT Solutions Czech máme komplexní bezpečnostní koncept pro druhý stupeň základních škol a pro střední školy. Předáváme v tomto směru důležité informace formou přednášek a diskusí dětem i učitelům. Spolupracujeme s IT pracovníky škol na nastavení a zabezpečení technologického prostředí za pomoci technologií Microsoft.

Naše práce pomáhá školám nejen chránit jejich IT systémy, ale především zajišťovat bezpečné prostředí pro studenty.

Ptejte se nás na vše k zabezpečení, správě a vzdělávání v prostředí Microsoft 365.

Další zdroje k tomuto tématu si můžete projít zde:

Správa a zabezpečení Microsoft 365 pro školy

Informační systémy – Služby a poradenství k Microsoft 365

Informační systémy – Zabezpečení s Microsoft SECURITY

Kategorie

Reference

Poptávka