Hesla ve firmě. Měnit či neměnit a jak často?

/

Autor: Michal Princ (Consultant Business Developement Konica Minolta IT Solutions Czech)

Má vaše firma povinnou změnu hesel, nebo si je měnit nemusíte? A když je měníte, používáte svá oblíbená, volíte nová, máte varianty? Pamatujete si je, nebo je zapomínáte? Je mnoho otázek kolem hesel a někdy i mnoho trápení. Pojďme si k nim něco říct.

Častá změna, nebo žádná změna hesel v práci? Je to komplikované, jsou zde dva scénáře.

1. Vaše firma vyžaduje od svých uživatelů změnu hesla každý půlrok

A vás už nebaví hledání nových kombinací. Jenže zabezpečení identity je jednou z nejdůležitějších věcí. Jak je na tom ale bezpečnost firmy, když se řada zaměstnanců potýká s nelibostí měnit svá hesla? Uživatelé si pak ze zvyku začnou vytvářet logické kombinace pro obměnu hesel. Takže když pak někomu takovému zcizí hacker heslo „uPlynarny.2023cerven“, dokáže si spočítat, jaká hesla použil dříve a jaká může nakombinovat v budoucnu.

2. Vaše firma má nastaveno jedno heslo na doživotí nebo než si ho sami změníte

A vy se přihlašujete jedním heslem do e-shopu, na sociální sítě a stejně tak i v práci. Když vám pak toto heslo někdo ukradne, ohroženo je nejen vaše soukromí, ale i váš zaměstnavatel.

Samozřejmě můžete namítnout, že používáte vícefaktorové ověřování. To je jisté posílení, ale nikoliv na 100 %.

Tak jak je to tedy vlastně správně? Existují různá řešení.

Máte z pohledu uživatele volit hesla přívětivá pro vás, nebo upřednostnit bezpečnost? Můžete najít kompromis ve změně hesel a zabezpečení účtu tak, aby to vyhovovalo firmě i zaměstnancům. Jak na to? 

Optimální řešení může být následující:

  • Změna hesla jednou za rok nebo maximálně jednou za dva roky s povinností vícefaktorového ověření, ideálně ověření bez nutnosti zadávat heslo.
  • Nastavit délku hesla minimálně na 14 znaků, komplexní složitost hesla.
  • Naučit uživatele, jak s hesly pracovat.

A jak naučit uživatele vytvářet hesla?

Kdo říkal, že uživatelé si musí vymýšlet náhodné nesmyslné kombinace písmen, čísel a znaků? Proč nepoužít logickou frázi.

Například heslo: „dmn7-dmk.KG9nds“ má stejnou váhu jako fráze: „bylJsemV6VBile.“

Z mého pohledu správce i uživatele je jednodušší heselná fráze. Nemusím se trápit změnou hesla a nějakou tu větu si určitě vždy zapamatuji.

Chraňte svou firmu. Více o tom, co vše můžete udělat pro její zabezpečení, se dozvíte v naší sérii krátkých online workshopů Microsoft Security jako zásadní know-how pro zabezpečení vaší firmy.

Registrace je zdarma, je rychlá a dostanete přístup ke všem klíčovým tématům.

Kategorie

Reference

Poptávka