Power Conference ukázala, jak české firmy využívají Microsoft Power Platform

Závěr roku vždy přináší v komunitě IT pro byznys hned několik zajímavých událostí, seminářů a konferencí. Obsáhne širokou škálu technologických témat a novinek pro podporu a rozvoj firem či organizací.

Završením těchto akcí pro nás byla Power Conference – největší událost v ČR zaměřená na Microsoft Power Platform, letos v kombinaci s Microsoft Fabric a AI. Pokud jste o ní nevěděli nebo jste ji v hektickém předvánočním čase nestihli, nevadí. V tomto článku najdete to nejdůležitější o Power Platform, shrnutí našeho malého průzkumu o jejím využívání ve firmách a rekapitulujeme i zkušenosti z implementace komplexnějšího řešení kombinující více Power Platform technologií u našeho zákazníka Czech Aviation Training Centre.

Krátce o Microsoft Power Platform

Pokud byste v letošním roce rádi zjednodušili vývoj aplikací nebo zrychlili a automatizovali svoje firemní procesy, pak rozhodně zaměřte svou pozornost na ověřené nástroje a služby Microsoft Power Platform. Ušetříte si čas, práci i finanční náklady.

Microsoft Power Platform využijete zejména pro usnadnění vývoje a nasazení aplikací nebo k automatizaci manuálních procesů ve své organizaci. Poskytuje také pokročilé analytické nástroje, systematickou a bezpečnou správu nasazovaných aplikací i workflows.

V hlavní roli jsou:

  • Power Apps pro vývoj aplikací
  • Power Automate pro automatizaci pracovních procesů
  • Power BI pro vizualizaci a analýzu dat
  • Power Virtual Agents pro vytváření chatbotů

Bez velkých technických znalostí za využití procesů low-code, no-code můžete vytvářet a implementovat přesně taková řešení, jaká zrovna potřebujete. Díky tomu rychle zareagujete na tržní výzvy i interní požadavky své organizace a posílíte její konkurenceschopnost.

Navíc integrace s Microsoft Fabric pro analytickou práci s daty a využití umělé inteligence dodávají nástrojům Microsoft Power Platform další široké technologické možnosti uplatnění daleko za tradiční rámec.

Power Platform toho zkrátka dokáže mnohem více, než se vejde do tohoto článku.
Pro další informace doporučujeme tyto stránky.
Podívejte se, jak na vlastní aplikace a automatizace
Podívejte se na aplikace od Konica Minolta postavené na Power Platform
Prozkoumejte Power Platform na blogu společnosti Microsoft

Jak to mají v jiných firmách aneb jak dopadl náš průzkum 

Zajímalo nás, jak účastníci Power Conference využívají, či nevyužívají Power Platform. Proto jsme uspořádali malou anketu. Děkujeme všem 32 účastníkům, kteří jí věnovali svůj čas, a blahopřejeme také výherci ceny ve finálním slosování odpovědí.

Využití Microsoft Power Platform ve své firmě potvrdili téměř všichni, přičemž nejčastěji používanými nástroji jsou Power Apps, Power Automate a Power BI.

K dalšímu rozvoji s Power Platform se chystají všichni účastníci dotazování, přičemž ale nejčastějšími překážkami jsou obecně nedostatek času, kapacit, zkušeností nebo financování a s ním související znalost licencování. Zmíněna byla také obava z kybernetické bezpečnosti.

S tím vším vám dokážeme pomoci. Společně probereme, co vás v rozvoji s Power Platform brzdí, a najdeme vhodné řešení. Pomůžeme vám s vývojem, zprovozněním i správou, poradíme vám se zabezpečením. Kontaktujte nás.

Zkušenosti CATC s Power Platform pro vaši inspiraci

Jak lze efektivně využít Microsoft Power Platform pro zrychlení a zlepšení obchodních procesů jsme představili právě na Power Conference 2023 společně se zákazníkem – přední výcvikovou organizací pro letecké profesionály – Czech Aviation Training Center (CATC). Zde je to nejdůležitější, co na akci zaznělo.

Technologická výzva pro CATC a cíl naší spolupráce

CATC potřebovalo sjednotit různorodé systémy a vyřešit další související problémy, například roztříštěnou technickou podporu od více poskytovatelů, manuální přepisování dat a v neposlední řadě rostoucí náklady.

Řešení od Konica Minolta IT Solutions Czech

Pro tento projekt jsme navrhli základní komponenty Microsoft Power Platfom s přizpůsobením specifickým potřebám a požadavkům CATC následovně:

  • Power Apps pro oblast Sales Professional, dále customizované aplikace pro řízení zdrojů a zjednodušené aplikace pro instruktory.
  • Power Pages pro Student´s Portal a správu osobních dotazníků.
  • Power BI pro různé reporty a dashboardy managementu a dále pro IT správu.
  • Power Automate pro notifikace obchodníkům, instruktorům i studentům nebo například k ukládání kurzů v kalendářích zúčastněných stran.

Optimalizace nákladů pak byla dosažena díky cílenému využití licencí a správnému rozdělení uživatelů pro oblasti Dynamics 365 Sales Professional a Power Apps Premium. Rychlé dodání a přizpůsobení v souladu s připraveností zákazníka bylo významně podpořeno zvolenou agilní metodikou a využitím nástrojů Azure DevOps.

Co jsme se naučili a může se vám hodit

Zkušenosti z agilního vývoje přinesly cenná doporučení hned v několika oblastech:

  • Pro úspěch celého projektu je nezbytné důkladné zaškolení do metodiky.
  • Pro porozumění a úspěšné řešení úkolů je klíčové efektivní sladění procesů a komunikace.
  • Pro dosažení společných cílů hraje zásadní roli lidský faktor, neustálá zpětná vazba a otevřenost vůči změnám.

Přínosy Power Platform pro CATC a další plány

S využitím Microsoft Power Platform získala společnost CATC zásadní výhody, jako jsou eliminace ručního přenosu dat a bezpečnější provoz. Sjednocené uživatelské prostředí přineslo urychlení práce a zlepšení kontroly.

Díky nastavení „flow“ v Power Automate mohou vytvářet vlastní automatizace a notifikace. V oblasti managementu pak Power Platform poskytuje větší přehled nad daty o aktivitách a výkonu, průběžné informace o vývoji a propojenosti různých činností společnosti.

Aktuální konfigurace v CATC zahrnuje vývojová, testovací, akceptační a produkční prostředí, stejně jako rozsáhlé možnosti pro reporting a analytiku.

V plánu je další krok rozvoje s využitím Microsoft Power Platform a Microsoft Dynamics 365 v rámci pokrytí nových procesů, včetně hlubší analytiky s pomocí nástrojů Microsoft Fabric a Power BI.

Jak tedy začít i pokračovat s Power Platform

Začít a pokračovat s Power Platform není nic těžkého. Stačí pár kroků:

  1. Identifikujte konkrétní potřeby své firmy i oblasti, kde může být Power Platform největším přínosem. Zvažte, kde potřebujete automatizaci procesů, analýzu dat nebo vytváření aplikací.
  2. Vyberte vhodné nástroje Power Platform podle toho, co potřebujete řešit.
  3. Projděte si zdroje pro další učení a podporu společnosti Microsoft. Máte k dispozici širokou škálu zdrojů, včetně online tutoriálů, dokumentace, komunitních fór a specializovaných školení. Pokud se ale tímto nechcete nebo nemůžete zabývat, obraťte se na nás a my vám všechny důležité informace, poznatky a zkušenosti rádi předáme tak, jak zrovna potřebujete.
  4. Vezměte si na pomoc spolehlivého a zkušeného partnera, který vás tím provede. I když jste technicky znalí a Power Platform pro vás není nic nového, může se vám hodit další podpora či pomoc.

Společnost Konica Minolta je držitelem specializace Low Code Application Development, k čemuž jsme museli prokázat hluboké znalosti, silné zkušenosti a dokumentovat úspěšné nasazení produktů a služeb Microsoft, jako jsou např. Power Apps nebo Power Automate u našich zákazníků.

Pro spolupráci a rozvoj vaší firmy či organizace s Microsoft Power Platform jsme zde pro vás.

Kategorie

Reference

Poptávka