Práce odkudkoliv? Ano, ale bezpečně.

/

Autor: Michal Princ (Consultant Business Developement Konica Minolta IT Solutions Czech)

V dnešní době se často používá oblíbený marketingový slogan: „Připojte se a pracujte kdykoliv, kdekoliv, odkudkoliv.“ Pokud se vám rozsvítí varovný majáček, je to dobře. Má to řadu výhod, ale je nutné dát si na pár věcí pozor. Není to totiž vždy bezpečné.

Dnes bych rád upozornil na používání mobilních zařízení ve veřejném prostoru.

Přihlašovací údaje na zlatém podnose

Když se pohybujete na veřejnosti, čekáte na vlak, cestujete MHD, tak pracujete, procházíte věci v telefonu, nebo pozorujete okolí? Ať už to máte jakkoliv, zkuste se pro zajímavost někdy rozhlédnout kolem sebe. Dívejte se více a trochu jinak. Sledujte, co dělají ostatní lidé na svých telefonech. Jaká je pravděpodobnost, že zaregistrujete něčí přihlášení, zadávání kódů a hesel kvůli nepozornosti a neopatrnému chování?

Osobně patřím spíše mezi pozorovatele toho, co se děje kolem. A tak jsem jednoho dne zkusil zaměřit svou pozornost více  na mobilní telefony a jejich uživatele. Potvrzuji, že opravdu hodně lidí tráví čas čekání a cestování se zrakem upřeným do telefonu. Během jediné jízdy pražskou MHD z Florence na Budějovickou jsem mohl vidět a zapamatovat si 6 kódů, 3 gesta pro odemčení telefonu, a bonusově dokonce i přihlašovací jméno a heslo do jednoho firemního účtu.

Na druhou stranu musím pochválit, že jsem napočítal asi 17 zařízení, která byla odemykána biometrickými údaji, což je dobře – je to cesta správným směrem.

Přečtěte si také náš další článek k tomuto tématu 5 fází hackerského útoku. Víte, jak se bránit?

Nepodceňujte pozornost hackerů

Proč to vlastně píšu? Stejně jako můžete být online kdykoliv a kdekoliv, i hackera můžete potkat kdykoliv a kdekoliv. Stále mnoho lidí nemá dostatečně zabezpečený vstup do svých zařízení. Když zadáváte hesla a citlivé údaje, vždy může být v okolí někdo, kdo to se zájmem pozoruje.

Není dobré podceňovat ty, kteří se dívají. Nemusí to být jen náhodný člověk. Může to být hacker, který čeká právě na to, až zpozoruje vaše heslo nebo PIN. Pak už mu stačí jen zmocnit se vašeho telefonu, využít přístupy a napáchat značné škody nejen jednotlivci, ale i celé firmě či organizaci.

Stejně jako když zadáváte PIN do bankomatu, měli byste být obezřetní i v případě zadávání citlivých dat do mobilních zařízení.

Zkuste si to

Ať už pojedete vlakem, autobusem nebo půjdete pěšky, zkuste chvíli nekoukat do svého telefonu. Rozhlédněte se kolem a zaměřte svou pozornost na telefony ostatních. Zjistíte například, že 50 % lidí se pohybuje na Tinderu, 40 % hraje hry, 9 % čte zprávy a 1 % právě zadává přihlašovací údaje, hesla, kódy… Počítejte. Kolik jste dnes potkali lidí?

 

Podívejte se na další související stránky pro kybernetické zabezpečení a ochranu vaší firmy i zaměstnanců:
Zabezpečení s Microsoft Security

Vývoj a služby Microsoft Azure

Služby a poradenství k Microsoft 365

Stáhněte si leták Microsoft Security s Konica Minolta

Kategorie

Reference

Poptávka