Zálohování jako životní pojistka každé organizace

/

Autor: Michal Princ (Consultant Business Development, Konica Minolta IT Solutions Czech)

Tak opomíjené, a zároveň tak důležité téma. Zálohování a obnovu dat ze zálohy dejte do centra vaší IT strategie. Proč? V době, kdy se data stávají novým zlatem, je jejich ochrana otázkou přežití každé organizace. Jakmile přijde nečekaný pád systému, kybernetický útok nebo jen lidská chyba, najednou pochopíte. Jediné, co stojí mezi vámi a katastrofou, je vaše poslední záloha.

Jak předejít katastrofě

Zašifrovat disk lze jednoduše. Jedním takovým způsobem je třeba v případě ransomware útoku napsání 2 jednoduchých řádků v cross-platformě Windows Power Shell. Jenže co obnova dat?

Připravte si robustní strategii pro zálohování i obnovu, která bude vaši firmu chránit proti nepředvídatelným událostem, a zároveň zajistí rychlou obnovu provozu.

Problém je, že mnoho firem neřeší zálohu vůbec, protože: „Nám se nemůže nic stát“.

Některé firmy mají zálohu u sebe na serveru nebo online, protože: „Jedna záloha stačí“.

Některé firmy to berou zodpovědně, mimo dvou záloh v infrastruktuře nebo online v různých geolokacích mají ještě jednu zálohu offline. Takže: „Jsme chráněni“.

Je lépe si vše předem pojistit než později litovat.

Ztráty si snadno spočítáte

Vezměte si například, že někdo zaútočí na vaši společnost. Zašifruje vám disky serverů i koncových zařízení. Jak dlouho přežijete bez svého systému a dat? Pro malé společnosti může být výpadek třeba na 5 dní akceptovatelný, pro jiné však může znamenat fatální ztráty.

Zkuste si jednoduše spočítat ztrátu: Roční obrat / 365 dnů = průměrná ztráta za den. (např: 120.000.000 Kč / 365 = 328.767 Kč za den).

Není to málo. Avšak nejlépe, když vás takový útok nikdy nepotká.

Pokud chcete, vyzkoušejte útok nanečisto

Stačí, když vypnete všechny servery, stanice, internet… Pak začněte pobíhat od rána do noci zmateně kolem, telefonujte na všechny strany a zkoušejte obnovu ze zálohy. V ten moment zjistíte, že se vám nedaří obnovit data.

Přesně to je ta věc, kterou ve společnosti musíte také testovat. Obnovení náhodné zálohy jednou za měsíc.

A pokud byste chtěli prověřit své zabezpečení a ochranu před kybernetickými útoky detailněji, vyzkoušejte si náš workshop Microsoft Attack Simulator. Bezpečně zažijete, jak takový hackerský útok může ve skutečnosti vypadat, ale hlavně díky tomu poznáte zranitelná místa vaší organizace v předstihu před reálným nebezpečím. Více informací ke službám Microsoft 365 najdete přes link. O vývoji a poradenství Microsoft Azure opět zde v prolinku.

Zálohujte chytře

Zálohy jsou dobrá věc, ale důležité také je, jaké technologie používáte a zda řešíte zálohy celých systémů nebo jen dat. Zálohovat pouze data vám ušetří místo. A pokud umíte nainstalovat systémy a konfigurace, potom toto „pouhé“ nahrání dat postačí.

Pokud ale jde o čas, doporučuji zálohu systémů například pomocí služby Azure Site Recovery. Získáte tak zálohování, které se dá během několika málo chvil přeměnit na běžící virtuální počítač, tak jak běžel před pádem systému. A provoz běží dál.

Myslete na všechna data

Zálohy se netýkají pouze vašich systémů a dat ve vlastní infrastruktuře, ale myslete i na data v cloudu (e-maily, soubory v SharePoint či OneDrive) a data konfigurací v prostředí Microsoft 365.

Rádi vám pomůžeme nejen s efektivním zálohováním. Obraťte se na nás, pokud potřebujete řešit jakoukoliv oblast zabezpečení vašeho IT prostředí. Projednáme vaši stávající situaci a poskytneme vám potřebné know-how k tomu, abyste byli vždy o krok napřed před kybernetickými hrozbami.

Závěrem poznámka autora. Pokud jste při čtení mého článku vypnuli IT systémy ve své společnosti, nyní je můžete zase zapnout a jít otestovat správnost záloh. 🙂

Prozkoumejte další informace k tématu:

Informační systémy – Zabezpečení s MICROSOFT SECURITY – Konica Minolta ITS

Online workshopy a webináře:

Série online workshopů Microsoft Security jako zásadní know-how pro bezpeční vaší firmy
Webinář Chraňte svou firmu s Microsoft Security

Články:

Jak se bránit kreativitě kyberútočníků? Se silným partnerem.
Na pomoc před kybernetickým útokem přivolejte Microsoft Security
Den poté. S obnovou dat pomůže Azure Disaster Recovery.

 

 

Kategorie

Reference

Poptávka